TI - عوامل خطر در بروز لنگش در گله های شیری JO - التیام JA - انجمن جراحی دامپزشکی ایران LA - fa SN - 2423-5695 AU - احمدرضا محمدنیا AD - گروه علوم درمانگاهی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه فردوسی، مشهد، ایران Y1 - 1398 PY - 1398 VL - 2 IS - 1 SP - 35 EP - 54 KW - فاکتورهای خطر KW - لنگش KW - گاوشیری KW - تغذیه KW - تراکم KW - سم چینی DO - N2 - لنگش و عوارض آن از اصلی ترین عوامل زیان اقتصادی درگله‏های شیری هستند. لنگش عارضه‏ای چندین عاملی است، که بدون مدیریت فاکتورهای خطری که احتمال رخداد آن را در گله افزایش می‏دهد نمی‏توان نسبت به شناسایی و کنترل آن اقدام نمود. در مقاله حاضر مروری سیستماتیک بر فاکتورهای خطر لنگش شده است. این مرور، به دنبال تعاریف بالینی از فاکتورهای خطر و علل ایجادی یک عارضه صورت گرفته است و به دنبال آن عوامل خطر لنگش ناشی از رخدادها در دامداری یا محيط نگهداري (جنس سقف، شیب سقف، ارتفاع سقف، شیب کف، زهکشی کف، فواصل سالن‏ها از شیردوشی، انتظار شیردوشی، راهروها، حمام‏های سم)، مربوط به مدیریت (تغذیه، تراکم، ترکیب گله، روز شیردهی، جا‏بجایی گله، شیردوشی، کودروبی، شعله دهی، بسترسازی)، خارج از محيط و مربوط به اقلیم و جغرافیا (دما، رطوبت، بارش، باد، ارتفاع از سطح دریا، ، مدیریت استرس گرمایی و نزدیکی با سایر واحدهای دامپروری) و مربوط به دام (شرایط بدنی دام یا BCS، میزان تولید شیر، بیماری‏های هم‏زمان، بودجه بندی زمان) مورد بررسی قرار گرفته است. هر یک از عوارض بالا با توجه به شرایط ایران ارزیابی شده و ارزش کاربردی هر یک از قسمت‏ها درایران مورد بررسی قرار گرفته است. UR - http://rimag.ir/fa/Article/8731 L1 - http://rimag.ir/fa/Article/Download/8731 TY _ JOURId - 8731